maanantai 23. huhtikuuta 2018

Hania, Kreeta

 



 

Agora eli kauppahalli

 

Hanian vanhan kaupungin kauppahalli ei ole ulkoa juurikaan muuttunut vuosikymmenien varrella. Valitettavasti valkoima hallin sisällä on muuttunut ja hallista on tullut paikallisten ostospaikan sijaan kallis turistirysä. Kauppahalli on komea, ristin muotoinen rakennus, jonne on sisäänpääsy joka sivulta. Kasvisten ja vihannesten sijaan hallista löytyy enimmäkseen matkamuistoja sekä mausteita ja oliiviöljyjä pienissä sievissä pakkauksissa. Taisipa siellä kuitenkin olla yksi kalakauppa, lihakauppa ja juustopuoti. 

 

Agora valmistui vuonna 1913 ja avaajaisia vietettiin kolme päivää Kreetan Kreikkaan liittymisen jälkeen. Alkujaan itä- ja länsisiivessä olivat lihakauppiaat, länsisiiven päädyssä kalakauppiaat ja etelä- ja länsipäädyissä olivat hedelmä- ja vihanneskauppiaat. Kauppahalli toimi pommisuojana toisen maailmansodan aikana, jolloin Kreikka taisteli Saksaa vastaan. Saksalaiset kuitenkin miehittivät Kreetan ja miehityksen aikana kauppahalli oli Saksan armeijan sotilaskäytössä. Kauppahalli onneksi selvisi taisteluista suuremmitta vaurioitta ja vuonna 1980 Kreikan Kulttuuriministeriö julisti Agoran suojelukohteeksi.
 

 

Laïkí eli toripäivä

 

Laïkí tarkoittaa kansaa ja koko kansalle tarkoitettu toripäivä on Haniassa neljä kertaa viikossa. Maanantain toripäivä on lähellä oikeustaloa ja sinne viljelijät saapuvat maaseudulta myymään tuotteitaan. Tarjolla on hedelmiä ja vihanneksia, kalaa, astioita, vaatteita, laukkuja... Hintataso on erittäin maltillinen ja laatutaso korkea. Rasia mansikoita maksoi yhden euron ja iso muovikassillinen appelsiinejä 2,50 euroa. Ostin valtavan kokoisen salaatin viidelläkymmenellä sentillä ja se mahtui just ja just isoon kassiin! 






 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti