sunnuntai 27. elokuuta 2017

Portland, Oregon, Yhdysvallat

 

 

Amerikan rajalla


Ei mennyt maahantulo niinkuin Strömsössä. Tosin osasin sitä kyllä odottaa, mutta pienemmässä mittakaavassa. Suomen kansalaiset ovat oikeutettuja matkustamaan Yhdysvaltoihin ESTAlla eli sähköisellä matkustusasiakirjalla - paitsi jos olet käynyt Sudanissa. Tosin Sudanin matkani jälkeen olen käynyt Puerto Ricossa, joka on Yhdysvaltojen itsehallintoalue ja siis päässyt sinne ESTAlla. Mutta tälle faktalle Portlandin maahantulovirkailijat vain naureskelivat; eihän Puerto Rico ole oikeaa Amerikkaa. Kerroin vielä puolustukseni, että olen soittanut Yhdysvaltojen suurlähetystöön Helsingissä ja saanut sieltä neuvon, etten tarvitse viisumia vaan voin lähteä reissuun ESTAlla. Väärää infoa, totesi virkailija. Niinpä ESTAni peruttiin ja maahantuloni evättiin toistaiseksi. 

Kahden tunnin kuulustelussa minulta kysyttiin Afrikan reissustani: milloin, miksi, kauanko, kenen kanssa, millä rahalla..... ja suurinpiirtein samat kysymykset Amerikan matkani suhteeen. Kerroin tarinat juurta jaksain ja mitä enemmän puhuin, sitä epäuskottavammalta aloin omasta mielestänikin kuulostaa. Kolme kuukautta Afrikan läpi vanhalla bussilla ja nyt sitten talo/lemmikkivahdiksi Portlandiin. Ja siinä välissä vapaaehtoistyötä Balkanilla ja purjehtimista Karibialla. Virkailijan mielestä juttuni kuulostivat niin uskomattomilta, että niiden on pakko olla totta. Niinpä hän päätyi suosittelemaan minulle väliaikaista viisumia. Sitä varten hän joutui soittamaan Oregonin maahanmuuttoviraston päällikölle - lauantai-iltana kotiin - ja pyytämään hänen hyväksyntäänsä ja allekirjoitustaan papereihin. Papereita odottelimme puolisen tuntia ja kun ne saapuivat, kaatuivat viraston tietokoneet. Virkailija joutui täyttämään kaikki lomakkeet uudelleen käsin ja siinä vierähti vielä toinen puolituntinen. Kolmen tunnin jälkeen sain yksityiskuljetuksen tyhjältä lentokentältä pääaulaan ja pääsin vihdoinkin virallisesti Yhdysvaltoihin.

Vaaleaihoisena keski-ikäisenä naisena en varmaankaan kuulu mihinkään riskiryhmään. Entäpä jos olisin ollut tummaihoinen nuori mies samalla taustalla, olisinkohan päässyt maahan?


 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti