maanantai 29. joulukuuta 2014

Lusaka, Sambia



Eka reissu heitetty Ajokilla. Lähtö oli varsinaista säätämistä; yksi porukka tulee hotellista, toinen hostellista, kolmas Zimbabwesta ja neljäs Kapkaupungista Viktorian putouksien kautta. Suunnitelmat ehtivät muuttua useammankin kerran ja matkaan päästiin vasta iltapäivällä neljän jälkeen. Bussissa multa oli kadonnut vesipullo, yhden matkaajan tyyny oli vaihtunut likaiseen ja huonompaan, yhdeltä oli kirja kateissa.... lisäksi Pikavuoro oli ylibuukattu, yhdelle reissaajalle ei ollut paikkaa. Bussissa on jokaiselle varattu kaksi istumapaikkaa, minun paikkanumeroni ovat 9 ja 10.

Kaikenlaisia ihmisiä ja suhteita matkaan mahtuu. Joukossa on muutama pariskunta, kaveriporukoita, muutama yksinmatkustava ja taitaapa yksi romanssikin kukoistaa. Suurin osa, kymmenisen henkeä on "nuorisoa" eli kaksi-kolmekymppisiä, senioreita on kuusi ja meitä keski-ikäisiä muutama. Koska tulin kuukauden viiveellä kyytiin, olo on aika ulkopuolinen. Eihän se haittaa, kaikki ovat kivoja ja mukana kuljen, vaikka ihmisille on muotoutunut jo omat parit ja porukat.

Bussi herättää huomiota, missä tahansa liikumme. Ensimmäisenä päivänä ajoimme vain parisataa kilometriä, Choma-nimiseen kaupunkiin. Tie oli hyvässä kunnossa ja meidät pysäytettiin muutaman kerran rutiiniluonteiseen tarkastukseen. Perille saavuttuamme porukka hajosi etsimään yöpaikkaa ja hakemaan parasta mahdollista tarjousta. Pienessä kaupungissa se oli helppoa, sillä kaikki paikat sijaitsevat lähellä toisiaan. Ja kun koko porukka yöpyy samassa hotelleissa, saadaan huoneelle hyvä hinta. Lusakassa majapaikan etsiminen oli vaikeampaa. Nuoret menivät halpaan hostelliin, mutta vanhemmat halusivat jotain parempaa. Mulle olisi kelvannut hostellin taso, mutta halusin vilkkaammalle paikalle lähemmäksi keskustaa. Lopulta löytyi kiva hotelli, joka oli loppujen lopuksi saman hintainen kuin vaatimaton hostelli ja tähän kuuluu vielä aamupala. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti