keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Hyväntoivonniemi, Etelä-Afrikka


Aina tuulinen ja myrskyisä Hyväntoivonniemi on Afrikan symbolinen eteläkärki. Maantieteellisesti eteläisin niemi on kuitenkin Cape Agulhas. Portugalilaiset merenkävijät nimesivät paikan Hyväntoivonniemeksi 1400-luvulla ja se kuuluu Table Mountain National Park- luonnonsuojelualueeseen. Alueella on runsas ja omaleimainen kasvillisuus ja eläimistö. Eläimiä emme juurikaan nähneet - paviaaneja ainoastaan - ne viihtyvät parhaiten vuorten rinteillä omassa rauhassaan. Kasveista tuttuja olivat erilaiset kanervat ja Etelä-Afrikan kansalliskukka kuningasprotea. Rannikolla, Cape Pointissa kiipesimme vanhalle majakalle. Köysiradalle oli pitkä jono, joten päätimme kävellä ylös majakalle noin kahdenkymmenen minuutin matkan. Rankkaa oli, mutta maisemat palkitsivat rehkimisen.

Matkalla pysähdyimme pieneen satamakaupunkiin, josta osa porukkaa lähti seilaamaan hyljesaarelle. Jäin satamaan ja sielläkin näin hylkeitä, jotka olivat kookkaita, arvioisin ne noin kolmen metrin pituisiksi. Paikalliset pikkupojat hauskuuttivat turisteja leikkimällä hylkeitten kanssa. Pojat olivat opettaneet hylkeet nappaamaan kalan ihmisen suusta ja saivat siten kerättyä hieman taskurahaa turisteilta.

Simon`s Townissa asustelee pingviiniyhdyskunta. Afrikanpingviinit kuuluvat juovapingviineihin ja ne ovat uhanalainen laji. Pingviinien munia kerättiin myyntiin ja ruuaksi 1900-luvun alussa ja se vähensi pingviinien määrää rajusti. Nykyään saasteet ja kilpailu elintilasta hylkeitten kanssa lienevät suurimmat uhat. Pingviinit olivat mielikuvaani paljon pienempiä ja kirjavampia. Ne eivät paljoakaan välittäneet turisteista, osa oli kuitenkin varsinaisia linssiluteita ja ne jäivät poseeraamaan kameroiden eteen pitkäksikin aikaa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti