torstai 22. kesäkuuta 2023

Kos, Kreikka


Vapaapäivä = pyykkipäivä, toripäivä, rantapäivä

Vapaapäivä. Ensiksi pyykit koneeseen. Pesukoneen ohjelma on tietenkin kreikaksi, enkä enää muista varmaksi, mikä ohjelma pitää valita. Onneksi vuokranantajien aikamiespoika, Diamantes, kulki juuri ohi (pesukone on alakerran terassilla) ja huikkasi, että muistitko laittaa suolatabletin koneeseen. No, en tietenkään muistanut eikä minulla sellaista ole. Hän käy hakemassa tabletin sisältä ja laittaa koneeseen. Muuten putket kalkkiutuvat. Samalla hän laittaa ohjelman 'oikein' ja tyydyn siihen. Tunnin päästä käyn katsomassa josko kone olisi jo pyörinyt ja huomaan että Diamantes oli laittanut kuuden tunnin ohjelman pyörimään. Kuutta tuntia en odotellut, vaan keskeytin ohjelman ja ripustin pyykit tuuleen ja auringon paahteeseen kuivumaan.

Kaupungin laidalla on pieni vihannestori, jossa on viitisen kojua. Käyn sieltä ostamassa ehkä maailman parhaimmat kurkut ja tomaatit, sekä luomukananmunat - 40 senttiä kappale. Paikalla on yllättäen tuttu, Leonidas, toimistoltamme. Hän on myös vihannesostoksilla. Vieressäni tomaatteja valikoiva rouva suosittelee minulle pinaatin tapaista vihannesta, salaatiksi hän sitä kutsuu. Kertoo, että kannattaa keittää pikaisesti, lisätä suolaa ja oliiviöljyä, niin on herkullinen lisuke valmiina. Testasin, toimii. 

Ostin kassillisen vihanneksia ja vesimelonin - viisi euroa. Koska ostokseni ovat pieniä; kaksi kurkkua, yksi paprika jne, eivät myyjät aina ota edes maksua. Ja vielä laittavat vähän ylimääräistä kassiin. Nolottaa. Haluan maksaa, mutta rahani ei heille kelpaa. Yritän osoittaa heille kiitollisuuteni heikolla kreikankielen taidollani, ainakin saan hymyn leviämään heidän kasvoilleen.

Iltapäivällä yritän mennä rannalle makoilemaan mutta ei siitä oikein mitään tule. Ranta on roskainen ja kivikkoinen, tuulee kovaa ja hiekka vaan pöllyää. Ei kun takaisin kotiin.

Istun parvekkeella ja katselen pihassa olevaa sitruunapuuta. Monta kertaa olisi tehnyt mieli käydä nappaamassa sitruunoita siitä ruuanlaittoon, mutta en ole kehdannut. Varmaan Diamantes on huomannut tuumailuni, sillä hän tuo minulle kolme juuri maahan pudonnutta sitruunaa - tietenkin omien ruoka- ja juomareseptiensä kera. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti