perjantai 24. helmikuuta 2023

Villefrance

Villefrance-sur-Mer, Ranska


Sentier du Littoral

Tänään lähdin reippailemaan Nizzasta Villefrance-sur-Meriin. Villefrance on pieni kesäkaupunki Nizzan kupeessa, itäpuolella, kukkulan takana. Mont Boron puiston kohdalta, Monacon prinsessa Gracen Bulevardilta, lähtee Sentier du Littoral eli rantapolku kohti Villefrancea. Portaat vievät jyrkästi alas kohti rantaa ja sieltä patikointi jatkuu pitkin suojeltua luonnonpuistoa. Reitillä riittää rappusia, puisia ja kivisiä. Välillä noustaan ylös kalliolle ja välillä taas laskeudutaan alas kohti turkoosin väristä Välimerta. Maasto on haastavaa, tasaista kohtaa ei juuri ole mihin jalkansa laittaisi. Välillä polku vie kiinni oleville porteille, ja näyttää että matka tyssää siihen. Polku kuitenkin jatkuu, välillä huomaamattomana kalliolla tai puiden varjossa. On niin kaunista, että on ihan pakko pysähdellä ihailemaan maisemaa useampaan otteeseen ja välillä istahtaa alas kalliolle nauttimaan luonnon kauneudesta.

Polku päättyy Villefrancen satama-alueelle. Siitä on lyhyt matka vanhaan kaupunkiin. Kapeat kujat ovat tyhjiä, ravintolat ja kaupat kiinni. Aukeavat vasta huhtikuussa. Vanhakaupunki on kuin sieluton kulissi, talot ovat tyhjillään ja odottavat turisteja saapuviksi. Enää ei paikallisia asu kovinkaan monta vanhassa kaupungissa, ovat muuttaneet muualle. Tästäkin vanhasta kaupungista on tullut turistien leikkikenttä. Ihan hullu maailma.

Palaan Nizzaan bussilla numero 15. Lippu maksaa 1,50 euroa ja on voimassa 74 minuuttia. Vaihdan bussia Garibaldin aukiolla. Syön jäätelön aukion laidalla istuen ja ihmisvilinää ihmetellen. Sitten hyppään kolmekasiin ja palaan kotiin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti