torstai 23. helmikuuta 2023

Cannes

Cannes, Ranska

Täytyy aloittaa lopusta. Cannesin reissu päättyi suomalaisten tapaamiseen paikallisessa baarissa. Ja kukapa muukaan istui viereeni kuin suomalainen äänekäs itseään kehuva kännikala. Kiva. Ja toisella puolella istui kaksi pariskuntaa, jotka heti jättivät yksinistuvan naisen seurueen ulkopuolelle. Mutta onneksi ranskalainen valkoviini oli hyvää.

Vietän paljon aikaa yksikseni sekä kotona että reissussa. Ja viihdyn hyvin. Tänään päätin kuitenkin lähteä mukaan Rivieralla asuvan Timo Hakalan opastamalle kävelykierrokselle Cannesiin 19 muun suomalaisen kanssa. No, en suoranaisesti kadu lähtöä, mutta ensi kerralla harkitsen tarkkaan. Kierros oli mielenkiintoinen, täynnä asiaa ja tarinoita. Kolmen tunnin jälkeen alkoi tulla ähky, tieto ei enää uponnut tajuntaani. Myös jalat valittivat viimeisiä rappuja noustessamme, kierros päättyi vanhaan kaupunkiin ylös kukkuloille. 

Mitä sitten jäi mieleen Cannesista? Hienot hotellit ja luksusputiikit, valkohiekkainen ranta, casino ja elokuvafestivaalit. Silmissäni näin Aki Kaurismäen tanssahtelevan punaisella matolla karkuun ministeri Suvi Lindeniä. Rantabulevardi oli remontissa, putkia laitettiin uusiksi kadun alla, joten kaupunki ei ollut paraatiasussaan. Mutta onneksi suoja-aidoissa komeilivat Cannesissa vierailleet filmitähdet kuten Sophia Loren, Brigitte Bardot, Grace Kelly, Bondit Sean Connery ja Roger Moore jne. Myös tähtien kädenjälkiä ja nimmareita pääsin ihailemaan kongressikeskuksen edustavilla olevista laatoista.

Ennen junalle menoa ja Nizzaan paluuta istahdin ostoskadulle  juomaan kahvit ja maistelemaan Cannesin nimikkoleivosta, La Tarte Tropezienneä, joka muistutti meidän laskiaispullaa. Halkaistun pullan välissä oli kermavaahtoa, päällä tomusokeria ja maussa häivähdys sitruunaa. Puolalainen leipuri Micka toi isoäitinsä reseptin Rivieralle 1950-luvulla. Brigitte Pardot oli Saint-Tropezissa tekemässä elokuvaa Ja Jumala loi naisen ja hän kävi kuvaustauoilla Mickan kahvilassa. Hän ihastui kyseiseen leivonnaiseen ja ehdotti nimeksi La Tarte Saint-Tropez. Micka kuitenkin muutti nimen muotoon La Tarte Tropezienne.  

Timon yrityksellä on hauska nimi: Nice tours. Sen voi ymmärtää kahdella tavalla, Nizzan matkat tai Mukavat matkat. Kierroksista saa lisätietoa www.nicetours-timohakola.com. Suosittelen.


 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti