sunnuntai 26. helmikuuta 2023

Nizza

Nizza, Ranska


La Negresco

Hotelli La Negresco on Nizzan maamerkki. Rantabulevardilla, Promenade de Anglais'lla eli Enkelten kadulla sijaitseva 110-vuotias hotelli on varsin majesteetillinen näky. Hotellin kupolissa liehuva Ranskan lippu näkyy kaupungin laitamille saakka. Hotelli on yksityisomistuksessa ja ehkä juuri siksi se on säilyttänyt arvokkuutensa ja loistonsa. Pitkäaikainen omistaja Madame Jeanne Auguer kuoli vuonna -19, 95 vuoden iässä. Hänen mukaansa on nimetty hotellin - yllättävän vaatimaton - myymälä, boutique Jeanne. Ennen satavuotisjuhlia hotelli remontoitiin muhkealla kymmenen miljoonan euron budjetilla! 

La Salon Royalin hennosti valoa siivilöivä kupoli on koristeltu lasimaalauksin. Ylhäältä laskeutuu valtava kimalteleva kattokruunu, jossa on 18 600 kristallia! Eipä juuri pienempi voisikaan olla 600 neliömetrin kokoisessa pyöreässä salongissa. Seinillä on arvotaidetta ja myös itse madamen muotokuva. Hotellissa on yli 6000 taideteosta ja se on Ranskan kansallinen suojelukohde. Yllättäen lattialla on vanhoja polkuautoja, mikä lieneekään niitten tarina.

La Negrescossa on Nizzan hienoin ravintola, kahden tähden Le Chantecler sekä La Rondo Brasserie, jonka keskellä on oikea karuselli. Koska ravintoloihin en päässyt kurkistamaan, päätin käydä mocktaililla eli alkoholittomalla cocktaililla hotellin baarissa. Jouduin odottelemaan aulassa muutaman minuutin baarin avautumista, ei yhtään hullumpi paikka odotella. Keskellä aulaa oli pyöreä penkki ja sen keskellä valtava kukka-asetelma. Seinillä tietenkin mittaamattoman  arvokasta taidetta ja henkilökunta oli tyylikkäästi pukeutunutta ja käyttäytyi hillityn arvokkaasti. Kun baarin ovet avautuivat, täyttyi se hetkessä. Myös pöytävarauksia oli tehty etukäteen. Tilasin mocktailin - ei ollut erikoisen hyvä - ja nojauduin upottavalle antiikkisohvalle kuuntelemaan kolmihenkisen bändin soittamia melankolisia rokin klassikoita. 

Nizzassa on karnevaalikausi lopuillaan. Karnevaalien takia keskustassa on suljettu  katuja ja aidattu alueita, joille on sisäänpääsymaksu. Kaduilla on myyntikojuja ja niissä myydään naamioita, ilmapalloja yms. Aikuisilla on kukkakimppuja käsivarsillaan, kimpussa pääroolissa on mimosan keltaiset oksat. Illalla 23.30 alkaa äänekäs pauke ja räiske, hetken kestää ennenkun ymmärrän että kyseessä on ilotulitus. Nousen sohvalta parvekkeelle. Voi koiraparat. Räiske kestää parikymmentä minuuttia ja väriä ja säihkettä riittää. Monet raketit räjähtävät mustalle taivaalle Ransakan lipun väreissä: sinistä, valkoista ja punaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti