sunnuntai 12. syyskuuta 2021

 Sierra Nevada, Espanja













Sierra Nevadan kansallispuisto

Olipa ihanaa päästä rannikon turistitungoksesta pois! Vuoristossa tuntui että pystyi taas hengittämään vapaasti. Maisema oli silmiä hivelevän kaunis. Vuoret näyttivät mahtavilta ja jatkuivat kauas horisonttiin. Välillä tulvahti pizzan tuoksu, villioregano tuoksui todella voimakkaana. Muita yrttejä joita tunnistin oli laventeli, rosmariini ja timjami. Myös marjoja pääsin maistelemaan, vadelman näköisiä ja makuisia, eivät kuitenkaan olleet vadelmia. Suomenkielistä nimeä en niille löytänyt. Korkkipuita vuorilla kasvoi paljon. Ne toimivat metsäpalojen jarruina, sillä ne eivät syty palamaan. Vuorilla asuu myös metsäkauriita ja villisikoja, mutta ne pysyivät piilossa keskipäivän kuumuudessa, vain kotkien näin liitelevän taivaalla. Talvisin täällä voi lasketella ja kesällä kulkea patikkareittejä. Tai sitten kulkea jeepillä marmoriteitä pitkin, kuten me tänään teimme. Marmori on ehkä vähän liioiteltua, mutta maaperä on täällä marmoria (ja graniittia) ja yksi marmorilouhoskin osui matkamme varrelle.

Sierra Nevadan kansallispuiston pinta-ala on noin 85 km2 vrt. Gibraltar, 7 km2. Eli puistoon mahtuisi 12 Gibraltaria. Lääniä riittää, emmekä tavanneet päivän aikana ketään muuta reissaajaa - onneksi. 

Sanat eivät riitä kertomaan paikan kauneudesta ja jyhkeydestä. Toivottavasti kuvat onnistuvat välittämään edes hieman paikan tunnelmaa.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti