torstai 9. syyskuuta 2021

Gibraltar, Iso-Britannia 

Tänään vietetään Gibraltar-päivän aattoa ja se näkyy Gibraltarilla juhlakoristeluna - viirien, lippujen ja puna/valkoisten nauhojen ripustamisena. 

Fuengirolassa ei aina tiedä onko Suomessa vai Espanjassa ja Gibraltarilla ei ole ihan varma saapuiko Britteihin vai minne. Kaikkialla näkyy Brittien vaikutus, paitsi liikenteessä - onneksi liikenne on edelleen oikean puoleista. Tullimuodollisuuksien jälkeen saavumme Gibraltarille lentokentän kiitoradan poikki ajaen. Liikennevalot näyttivät punaista ja odotimme kun Iso-Britannian sotilaskone ja EasyJet nousivat ilmaan, sen jälkeen oli meidän vuoromme kiiruhtaa kiitoradan poikki Euroopan viimeiselle siirtomaa-alueelle. Kentälle saa laskeutua vain Briteistä lentävät koneet ja tietenkin Royal Air Forcen sotilaskoneet.  

Gibraltar on suloisen pieni kaupunki jonka pinta-ala on vähän alle seitsemän neliökilometriä.  Asukkaita on noin 30 000 ja osakeyhtiöitä 50 000 +. Ja niitä apinoita pari sataa. Gibraltar on veroparatiisi; tänne on pesiytynyt pankkeja, nettikasinoja ja pelifirmoja. Arvolisäveroa ei ole ja hintataso on Espanjakin hintatasoa alhaisempi. Esim. tupakkakartonki maksaa Suomessa 80 euroa, Espanjassa 44 euroa ja Gibraltarilla 32 euroa. Myös elektroniikkaa ja vaatteita täältä haetaan - samat tuotteet kuin muuallakin, mutta täysin eri hinnat.

Suurin osa Gibraltarista on villiä luontoa, 40 % on luonnonsuojelualuetta. Teitä on 32 kilometriä ja toisen maailmansodan aikaisia tunneleita on 52 kilometriä. Gibraltar oli kyllä puolueeton molemmissa maailman sodissa mutta ilmeisesti kaikkeen piti varautua.

Tänään on taas ollut lämmin päivä, asteita päälle 30. Matkalla näkymän peitti sankka savusumu, metsäpalo riehui Esteponan metsissä ja hidasti liikennettä. Iltapäivällä kuulin että päivän aikana paloa ei ole saatu sammutettua ja alueelta on evakuoitu 50 asukasta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti