lauantai 14. maaliskuuta 2020

Santa Cruz, Espanja




Tänään lähdin työasioissa Puerto de la Cruzista saaren pääkaupunkiin Santa Cruziin. Olin odottanut innoissani tätä ”työmatkaa” sillä töitten jälkeen minulle jäisi aikaa tutustua kaupunkiin ja käydä ehkä ostoksillakin. Bussi kulki aamulla normaalisti, maksuvälineenä kelpasi elektroninen kortti ja käteinen, iltapäivällä pelkästään kortti. Koronavirus on laittanut maailman sekaisin ja täälläkin viranomaiset ohjeistivat ihmisiä sen minkä ehtivät. Käteinen on siis nyt pannassa ja tottahan se on, että raha on likaista. Puoliltapäivin Santa Cruzissa liikkui huhuja, että kello kahdelta alkaisi ulkonaliikkumiskielto eikä bussit ja taksit saisi enää liikennöidä. Koska olin menossa illalla vielä töihin Puerto de la Cruzissa, en uskaltanut riskeerata vaan hyppäsin bussiin yhden aikoihin ja hurautin kotiin.

Toisaalta joudinkin, sillä Santa Cruz vaikutti aavekaupungilta. Kadut olivat varsin tyhjiä, suurin osa kaupoista oli kiinni ja vain muutama ravintola oli avoinna. Ihme kyllä, kauppahalli oli auki ja se oli täynnä sekä myyjiä että ostajia. Myös  suurin tavaratalo El Corte Ingles oli auki, vain pienet liikkeet oli suljettu. Kahden aikaan iltapäivällä kyllä tapahtui: Espanjan hallitus julisti ulkonaliikkumiskiellon alkavaksi viikonlopun jälkeen, maanantaina kello 8.00. Edellisenä päivänä oli jo julistettu poikkeustila, eikä paikallisillakaan ole käsitystä mitä kaikkea se tarkoittaa. Ilmeisesti hallitus saa rajoittaa kaikkien maassa olevien kulkemista ja olemista parhaaksi katsomallaan tavalla. Ainakin kaikki koulut ja päiväkodit suljettiin tämän seurauksena. Nyt sitten arvuutellaan milloin lentokentät suljetaan ja milloin turistien on poistuttava maasta.


En tiedä onko tämä hätävarjelun liioittelua vai totista totta. Tällä hetkellä ainoastaan Montenegrossa (siis Euroopan maista) ei ole havaittu tartuntoja. Ja suurin osa tartunnoista on lieviä, eikä suurin osa ihmisistä edes tiedä sairastuneensa  koronaa. Teneriffalla ei pääse testeihin ennen kuin on henkihieverissä. Mikäli täällä menee yksityiselle klinikalle pyytämään testiä, käännyttävät he asiakkaan ovelta pois. Jos he testin tekevät eli klinikalla on käynyt mahdollisesti tartunnan saanut henkilö, joutuu klinikka laittamaan ovensa kiinni kahdeksi viikoksi karanteeniin takia. Ai niin, sehän se minuakin odottaa kun koti-Suomeen palaan - kahden viikon karanteeni.


Edit. Tilanteet muuttuvat koko ajan, ei päivittäin vaan tunneittain. Juuri tulleen tiedon mukaan ulkonaliikkumiskielto on jo astunut voimaan jo tänään, lauantaina. Töihin ja apteekkiin saa mennä, ruokakauppaan myös. Kaikki huvikävelyt ja -ajelut on sakon uhalla kielletty
.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti