lauantai 22. syyskuuta 2018

Margarites, Kreeta




Margarites, osa 3: 

The monastery of Christ the Savior and Agios Gedeon


Margaritesin historia juontaa juurensa Bysantin aikaan (noin 400-1453 jaa). Rooman valtakauden jälkeen Ottomaanit valtasivat alueen ennen Kreikan itsenäistymistä. Vuonna 1332 Venetsialaiset polttivat kylän maan tasalle, sillä kyläläiset kieltäytyivät maksamasta veroja Rooman valtakunnalle. Bysantin vaikutukset näkyvät vielä nykyäänkin, erityisesti kirkoissa ja luostareissa.

Vapaasti käännettyä Vapahtajamme Kristuksen ja Pyhimys Gedeonin luostari sijaitsee Margaritesin kylässä kukkulalla, rappujen ja porttien takana. Luostari on rakennettu 1400- ja 1500-lukujen vaihteessa venetsialaisen Dandolon perheen toimesta. Alueella on pieni hautausmaa ja vielä tänä päivänäkin perheen hauta on nähtävillä ja se on säilynyt hyvässä kunnossa aikojen saatossa. Luostari ei ole säästynyt taisteluilta ja väkivallalta valloittajien vaihtuessa. Ottomaanien valtakaudella turkkilaiset valtasivat  ja ryöstivät luostarin. Legendan mukaan nunnat pakenivat luolaan ja turkkilaisten seuratessa heitä, valkoinen pilvi laskeutui sisäänkäynnin eteen ja esti turkkilaisten pääsy luolaan, pelastaen näin nunnien hengen.

Ottomaanien aikaan luostari muuttui munkkiluostariksi ja se nimettiin yhden sen asukkaista, Saint Gideonin, mukaan. Itsenäisyyden aikaan luostari oli huonossa kunnossa ja tyhjillään. 1990-luvulla luostari kunnostettiin kyläläisten voimin ja nykyään sitä asustaa yksi munkki.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti