perjantai 14. syyskuuta 2018

Hania - Paleohora, Kreeta



Matkalla saaren halki, vuorten yli pohjoisesta etelään, ehtii nähdä monenlaista. Tässä kuvia matkan varrelta.



Kuulumisien vaihtoa kylänraitilla. Turistit joutavat hetken odottamaan. Kreetalla on toinen appelsiinisato kypsymässä ja oliivien korjaus alkaa noin kuukauden kuluttua. Nyt ovat sesongissa viinirypäleet ja avokadot.




Vulgaron kylässä oli hulppean näköinen kirkko. Jylhiä portaita reunustivat kivimuurit, joihin oli ripustettu ikoneja - tai siis kopioita ikoneista. Valitettavsti jouduimme ihailemaan kirkkoa vain ulkoapäin, sillä ovet eivät auenneet meille. Kylän tavernassa yritimme tilata appelsiinimehua, mutta juuri nyt sitä yllättäen ei ollut tarjolla.



















Keskellä-ei-mitään kohosi pieni kappeli, vieressä hautuumaa. Hieno on viimeinen lepopaikka vuorella, meren siintäessä taustalla.






Ovatkohan nämä sisämaan ainoat liikennevalot? Kaunis luonnonkivillä kaarimuotoon rakennettu tunneli johdatti meidät Topolian rotkon vierestä vuoren läpi.























Tien varrella oli useita myyntikojuja, joissa myytiin hunajaa, oliiviöljyä ja rakia. Tämän kojun takana avautuu Topolian rotko.





Agia Sofia kappeli sijaitsee tippukiviluolassa, joka on kreetalaisille pyhä paikka. Luola kiinnostaa myös biologeja, sillä siellä asustaa Pholcus creticus -hämähäkkilaji, jota ei ole tavattu muualla kuin tässä nimenomaisessa luolassa.





















Paikka paikoin serpenttiiniteillä joutui väistelemään puolivillejä vuohia, jotka eivät suuremmalti autoja säikkyneet. Tämä utelias yksilö kiipeilee pitkin vuorenseinämää.


Salamatkustaja.




Päämäärä häämöttää jo. Paleohora.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti