lauantai 29. syyskuuta 2018

Hania, Kreeta























Typografian museo, osa 1


Haniassa, kaupungin laitamilla, vanhalla teollisuusalueella sijaitsee aivan mahtava museo; The Museum of Typography. Typografian museo on rakennettu vanhaan kirjapainoon, jossa aikanaan on painettu mm,  paikallista Haniotika Nea -nimistä sanomalehteä. Kuvittelin museon pieneksi tilaksi, jossa vierailu kestäisi max. 15 minuuttia. Väärin luulin. Museo koostuu kolmesta suuresta hallista, auditoriosta ja näyttelytilasta, joita kierrellessä vierähti pari tuntia. Ja olihan siellä vielä myymäläkin. Painokoneet, vanhimmat 1400-luvulta, oli kunnostettu ja kaikkien koneitten toimintaa esiteltiin myös videoiden välityksellä. Pääsimme myös itse kokeilemaan painamista 1800-luvun painokoneilla. Painokoneet olivat kauniita ja vanhat painopinnat ja -kirjaimet olivat kuin koruja. Onpa museo palkittu muutama vuosi sitten Euroopan parhaimpana museona. Kreetan paikallishistoria on nivottu hienosti yhteen painokoneitten ja -menetelmien sekä lopputuotteiden kanssa. 

Koneitten lisäksi museossa on paljon painotuotteita esillä; kirjoja, sanomalehtiä, karttoja, kirjeitä ja postimerkkejä. Vanhin kirja on vuodelta 1554 ja uusinkin on vuodelta 1772. Esillä on myös ensimmäisen Kreetalla ilmestyneen sanomalehden alkuoperäispainos. Puolessa välissä osittain opastettua kierrosta saimme istahtaa auditorioon katsomaan videota kirjansitomisesta. En olisi uskonut että kirjapainoala voi olla näin monipuolista ja mielenkiintoista.

Haniotika Nea -sanomalehden perustajat Yannis ja Eleni Garedakis olivat intohimoisia keräilijöitä. Vuonna 2005 he päättivät laittaa kokoelmansa kaikkien nähtäville ja perustivat museon. Museossa järjestetään kulttuuritapahtumia kuten konferensseja, teatteriesityksiä ja musiikkitapahtumia. Museo järjestää työpajoja koululaisille ja vuosittain siellä pidetään  kansainvälinen julistekilpailu typografiasta. Voittaneet julisteet on esillä museon auditoriossa seuraavan vuoden. 

Tiedän, ettei tämä aihe herätä suuria intohimoja, mutta kreetankävijät, menkää mukavuusalueenne ulkopuolelle ja vierailkaa museossa!










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti