lauantai 25. huhtikuuta 2015

Tukholma, Ruotsi



"Ring, ring, why don´t you give me a call....."  Ei soittanut Benny - eikä kukaan muukaan abbalainen - vaikka tovin odotin punaisen puhelimen ääressä. Abba ja Abba the Museum. Aivan mahtava fiilis, kuin aikamatka 70- ja 80-luvuille!  Samalla se oli paluu omaan lapsuuteeni ja nuoruuteeni, jolloin osasin kaikki biisit ulkoa. Ja tunnun osaavan ne edelleenkin. Abba-museo, kuten Abbakin, on loistavaa viihdettä: poppia, pukuja ja paljetteja, kultalevyjä ja lavashowta. Näyttely on rakennettu hienosti, se on visuaalisesti runsas kuten Abbakin ja infoa ja taustatietoa on tarjolla yllinkyllin. Osa tarinoista on abbalaisten itsensä kertomia, joten siellä pääsee lähelle Abbaa.

Ja vielä lähemmäs Abbaa pääsee laulamalla ja tanssimalla bändin kanssa. Levytyskopissa voi levyttää suosikkibiisinsä ja lavalle pääsee esiintymään hologrammiabbalaisten kanssa. Museossa voi tehdä myös uuden version levynkannesta omalla valokuvallaan tai miksauksen hittibiisistä ja verrata sitä alkuperäiseen Polar studiossa tehtyyn versioon.  Esitykset saa taltioitua skannaamalla pääsylippunsa ennen esitystään ja ne saa katsottua netistä pääsylipussa olevan koodin avulla. Interaktiivisuus on viety täällä huippuunsa ja se innostaa katsojaakin kokeilemaan kykyjänsä ja omia rajojaan.

Myös backstagelle pääsee katsomaan yhtyeen valmistautumista keikalle. Museoon on lavastettu mm. pukuhuone, ompelimo, Abban managerin Stikkan Andersonin toimisto, äänitysstudio, kesämökki.... Museossa näytillä olevat esiintymisasut ovat suorastaan tyrmääviä. En aina ole ihan varma aiheuttavatko ne enemmän ihastusta vaiko myötähäpeää. Mutta huikeita ne joka tapauksessa ovat. Abba on myynyt noin 379 000  000 albumia ja levynkannet ilmaisevat omaa aikaansa varsin mielenkiintoisesti. Olipa esillä pari c-kasettiakin, jos joku niitä vielä muistaa.

Museossa oli paljon innokkaita koululaisia ja he tuntuivat tuntevan Abban biisit varsin hyvin. Kaikkialla kaikuva musiikki rupesi väkisinkin hymyilyttämään ja tanssiaskelia tuli otettua huomaamattaan. Museon slogan onkin varsin kuvaava: "Walk in, dance out".







Kirsikkapuut kukkivat Kungsträgårdenissa ja kruunasivat Abba-päivän Tukholmassa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti