maanantai 20. huhtikuuta 2015

Riika, Latvia


Riian vanhassa kaupungissa oli varsinainen markkinameininki, suorastaan sirkusmainen tunnelma. Tuntui, että koko vanha kaupunki on pyhitetty turismille ja liiketilat ovat vallanneet suuret (amerikkalaiset) ketjut ja matkamuistomyymälät. Kauniilla, kapeilla keskiaikaisilla kujilla oli vilinää ja ääntä ihan liiaksi asti, vaikkei huhtikuussa vielä sesonki ollutkaan. No, onneksi turistit tuovat kaupunkiin rahaa, kunhan vaan eivät valtaisi sitä kokonaan.

Yllä oleva kuva on otettu Stalinin hampaasta l. Stalinin syntymäpäiväkakusta l. Latvian tiedeakatemian näköalatasanteelta 108 metrin korkeudelta. Kuvassa näkyy hienosti vanhat zeppelinhallit, jotka nykyään toimivat kauppahalleina. Rautatiesilta toistaa upeasti vanhojen hangaarien muotoja. Kuvassa ylävasemmalla, sillan kupeessa näkyy Riian uusi kirjasto. Kun kirjasto valmistui vuonna 2014, osallistuivat kaupunkilaiset muuttotalkoisiin: 12 asteen pakkasessa 14 000 ihmistä muodosti kaksi kilometriä pitkän ketjun Dagauva-joen yli. 2 000 kirja siirtyi vanhasta kansalliskirjastosta uuteen kirjastoon kädestä käteen systeemillä.

Riikassa on paljon kirkkoja ja moneen niistä liittyy legenda tai tarina. Mm. Pyhän Jaakobin katedraalin kellon kerrotaan soivan aina, kun uskoton aviovaimo kulkee kirkon ohi. Aivan; aviovaimo. Aviomiehestä ei puhuta mitään.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti