maanantai 1. huhtikuuta 2013

Bhutanissa asuvat maailman onnellisimmat ihmiset. Meno on rauhallista ja rentoa, ihmiset todella vaikuttavat tyytyväisiltä elämäänsä ja maahansa. Turisteja Bhutaniin äsee vuosittain vain 100 000 ja maata halutaan varjella  liioilta ulkopuolisilta vaikutuksilta. Bhutanissa on paljon sääntöjä, joita asukkaat rakastavat noudattaa. Kaikki maassa kasvatettavat tuotteet ovat luomua ja tupakointi on kokonaan kielletty. 

Buddhalaisuus näkyy voimakkaasti arjessa. Dzongeja ja pyhiä paikkoja on tiuhaan ja guruja kunnioitetaan rituaalein ja uhrein. Buddhalaiset syövät kyllä lihaa, mutta eivät saa tappaa eläimiä, siksi kaikki liha tuodaan Intiasta. 

Jouduin matkustamaan maassa oppaan ja autonkuljettajan kanssa, yksinmatkustaminen turisteilta on kiellettyä. Aluksi tunsin itseni vangiksi isossa hienossa autossa kahden "vartijan" seurassa, mutta loppumatkasta tuntui, että reissasin kavereiden kanssa. Mieluummin olisin kuitenkin hypännyt yksin paikallisbussiin...



Ajaessamme pienen kylän ohi, tapsimme oppaani Kharkan isän, joka toimii opettajana kyläkoulussa. Kuvassa oikealla kuljettajani Kumar. Pysähdimme juttelemaan ja saimme kutsun tulla vierailulle hänen kotiinsa. Hänen vaimonsa tarjoili meille perinteistä bhutanilaista voiteetä ja paistettua riisiä ja keksejä. 

Vierailu bhutanilaisessa kodissa oli matkani parasta antia. Koti kertoo paljon ihmisistä ja kulttuurista. Heidän kotinsa oli länsimaalai-sittain vaatimaton ja se oli sisustettu erittäinen värikkäästi ja koristeellisesti. Seinillä oli kuninkaallisten ja uskonnollisten gurujen kuvia. Tässäkin bhutanilaisessa kodissa asui onnellinen perhe.



Thimpussa, Bhutanin pääkaupungissa asuu n. 100 000 ihmistä. Thimpun keskusta on kuin Polvijärven kirkonkylän raitti; pääkatu ja yksi risteys. Ruuhka-aika aamuisin ja iltapäivisin kestää 0,5-1 minuutia ja sitä varten tarvitaan poliisi ohjaamaan liikennettä vasemmalla näkyvään pömpeliin. Huom! täysikuu.

Bhutan on perustuslaillinen monarkia ja äänestäminen on pakollista täysi-ikäisille kansalaisille. Kuningasperhe on suuressa arvossa ja kuningasparin kuvia näkyi joka kaupan ja ravintolan seinillä. Näin usealla ihmisellä kuningasparipinssin rinnuksissaan. Vapaaehtoista?

Rakennussäädökset ovat Bhutanissa tiukat. Talojen tulee noudattaa perinteistä arkkitehtuuria ja ne saa olla max. viisikerroksisia. Seinämaalaukset ja väritys on vapaa. Usein talot ovat voimakkaan väris ja julkisivussa on buddhalaisia maalauksia ja symboleja mm. neljä eläintä - tiikeri, leijona, lohikäärme ja lintu. Ne symboloivat voimaa, tietoisuutta, iloa... Yksi yleisimpiä symboleita oli penis, joka tuo taloon onnea ja suojelusta.
Melkein perillä. Vaellus Tiikerin pesään kesti pari tuntia, nousua 900 metriä ja lopullinen korkeus 3 100 metriä. Tässä vaiheessa oppaani huomasi, että olemme päivän ensimmäiset vierailijat ja meille on luvassa erityissiunaus guru Rinpochelta. Perässämme kuului ääniä, joten loppumatka taittui juosten, ettei kukaan ohittaisi meitä. Tiukille otti, mutta ensimmäisiä oltiin! Matkani meinasi tyssätä luostarin portille, jossa kaksi poliisia mittailivat lahkeitteni pituutta ja arvelivat ne liian lyhyiksi - säädökset olivat kuulemma juuri muuttuneet. Pienen neuvottelun jälkeen he onneksi päästivät minut sisälle. Luostari sijaitsee uskomattoman kauniilla paikalla ja näkymä lumihuippuisille Himalajan vuorille on sanoinkuvaamaton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti