torstai 20. heinäkuuta 2023

Plati, Kreikka


Vihdoinkin pääsin astumaan Platin autiosaaren maaperälle. Kymmeniä kertoja olen ajanut laivalla saaren ohi ja haaveillut pääseväni sinne. Tänään sitten meidän retkilaiva vaihtui ja tämä uusi paatti ankkuroitui Platin saarelle laituriin - aiemmin ollaan vaan pysähdytty saaren ulkopuolelle uimataukoa varten. Lisäksi eräs sukellusopas, joka oli pienen porukkansa kanssa saarella, tiesi Pyhän Nikolauksen kirkon avaimen säilytyspaikan ja vähän kuin bonuksen, pääsin vierailemaan kirkossa sisällä.

Platin saarella on kirkon lisäksi autiotalo. Kreikkalais-italialainen kirjailijapariskunta rakensi talon saarelle, meni naimisiin kirkossa ja muutti Platille - ilman venettä. Ilmeisesti ei mennyt kovin hyvin, sillä ensimmäisen talven jälkeen mies oli kuulemma alkoholisoitunut, pari erosi ja molemmat muuttivat saarelta pois. Nyt pihalla vaeltelee vuohia ja talo ränsistyy. Toivottavasti kirjoittivat edes kirjan kokemastaa niin ei mennyt talvi hukkaan Platilla.

Kirkko on kaunis ja siisti. Kaikki kirkot Kreikassa ovat kauniita ja siistejä! Kuka näistä oikein huolehtii, varsinkin autiolla saarella? Sisällä on hienoja ikoneja ja yhdessä tuohuksessa palaa tuli. Muutama liturgia täällä kuulemma pidetään vuodessa. 

Yläkuvassa kivitalo näkyy taustalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti