lauantai 18. elokuuta 2018

Therisso, Kreeta


Matka Therisson kylään kulki  oliivilehtojen halki, Galataksen kylän kautta ja Therison rotkoa pitkin ylös vuoristoon, 580 metrin korkeuteen. Rotkon pohjalta suoraseinäiset vuoret näyttivät massiivisilta ja jylhiltä, rinteillä tasapainotteli niin vuohia kuin kalliokiipeilijöitä. 

Kotiin ajoin Perivolian kylän kautta, suorinta tietä kohti Haniaa. Matka sujui joutuisasti alamäkeä lasketellen rotkon ja Kladissos-joen kuivaa uomaa myötäillen.  


Kellojen kilinä kuului kaikkialla. Tässä vuohet ovat ilmeisesti löytäneet mukavan viileän paikan, johon käydä köllöttelemään. Nämä vuohet ovat kesyjä, mutta Kreetalta löytyy myös kri-kri -villivuohia, jotka ovat uhanalaisia. Kri-kri -vuohien suojelu on kaksipiippuista, sillä ne syövät ainutlaatuisia, harvinaisia kasveja, aiheuttaen siten niiden sukupuuton. 



Perivolian kylän lieppeillä oli vanhan bysanttilaisen kirkon rauniot. Seinillä näkyy vieläkin haalistuneita jälkiä maalauksia. 

Therisson kylän raittia reunusti kanaali, jota pitkin vuorilta tuleva vesi juoksutetaan hallitusti alas. Tosin tämä vuonna Kreetalla ei tulvista ole ollut huolta; talvi oli vuorilla vähäluminen, eikä vettäkään ole juuri satanut. 





Therissossa on toisen maailmansodan historiasta kertova museo, The Museum of National Resistance eli Vastarintaliikkeen museo. Therisson aukiolla on pönötyspatsaita Eleftherioa Venizeloksesta, joka johti vastarintaliikettä ja onpa hän saanut kuvansa Kreikan 50 centin kolikkoon.

Museon pihalla oli muutamia tykkejä ja Chryssi Tsepetin muistomerkki. Nuori tyttö, Chryssi Tsepeti sai surmansa vuonna 1887 Kreetan taistellessa ottomaaneja vastaan. Hänet surmattiin vierittämällä yllänäkyvä myllynkivi hänen päällensä.

Nopealla silmäyksellä Therisson kylästä löytyi kolme kirkkoa, kaikki hohtavan valkoisia ja sisältä täynnä kultaa ja maalauksia. Pieni hautausmaa valkoisine marmorihautoineen ja vainajien kuvineen oli suorastaan sympaattinen. Tuntui, että jokaisella haudalla oli tarina kerrottavana vainajastaan, toisin kuin meidän aika persoonattomilla matkalaukkuhautakivillämme. Asukkaita kylässä on noin 120.


Therisso sijaitsee Lefka Orin eli Valkoisten vuorten kupeessa. Vuoret todellakin hohtavat valkoisina; talvella lumesta ja kesällä valkosesta kalkkikivestä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti