maanantai 17. helmikuuta 2020

Marrakesh, Marokko



Yves Saint Laurent ja Jacques Majorelle


Alkujaan Majorellen puutarha on taidemaalari Jacques Majorellen luomus, mutta muotisuunnittelija Yves Saint Laurent teki sen tunnetuksi suurelle yleisölle. Jacques osti alueen vuonna 1923 ja siitä alkoi vuosikymmenien puutarhaprojekti. Jacques matkusti paljon ja toi matkoilta mukanaan kasveja ja puita. Valtaviksi kasvaneet bambut varjostavat ja kehystävät käytäviä, palmut huojuvat korkeuksissa ja erilaiset kaktukset levittäytyvät kivipuutarhoihin. Kasvien värimaailma on vihreä sen kaikissa sävyissään, kukkivia kasveja puutarhassa ei juurikaan ole. Väriläiskinä toimivat kirkkaan keltaisiksi, punaisiksi ja sinisiksi maalatut saviruukut. Suihkulähteet ja vesialtaat tuovat virkistystä muuten niin kuivaan ja kuumaan ilmastoon.

Vuonna 1947 Jacques avasi puutarhan yleisölle ja hänen kuoltuaan vuonna 1962 puutarha jäi heitteille. Ihastuttuaan Marrakeshiin Yves osti täältä villan vuonna 1966 ja Majorellen puutarhan vuonna 1980. Nykyään tontilla on myös Berberi museo, jossa esitellään Marokon alkuperäiskansan historiaa ja elämää mm. heidän vaatteittensa ja korujensa kautta. 


"Before Marrakech, everything was Black." -Yves Saint Laurent 

Tuota tumman sinistä väriä, jota puutarhasta löytyy paljon, kutsutaan Majorellen siniseksi. Samaa värisävyä Yves käytti myös muotiluomuksissaan. Tunisiasta lähtöisin oleva suunnittelija ihastui Marokon väreihin ja valoon. Hän vietti täällä aikaansa partnerinsa ja bisnesskumppaninsa Pierre Belgen kanssa. Pierren ansiosta tontille rakennettiin Yves Saint Laurent -museo vuonna 2017. Museossa on esillä Yvesin töitä 40 vuoden ajalta. Aluksi museon mustat seinät, katto ja lattia tuntuivat ahdistavilta. Huoneet olivat hämäriä ja valoja niukasti; aina ei tiennyt minne päin pitäisi mennä. Mutta kun näki Yvesin huikean kauniit iltapuvut tiukissa valokeiloissa, avautui myös pimeys ympärillä. Puvuissa oli kauniita yksityiskohtia, kankaat olivat upeita ja leikkaukset hienoja. Esillepano kaikessa yksinkertaisuudessaan oli mykistävä. Vaikka en mikään muotifriikki olekaan, oli museokierros aikamoinen elämys. 

Harper´s Bazaar -lehden juttu museon avajaisista.

Yvesin Marrkeshin kotiin pääsee kurkistamaan tämän Elle Decor -lehden jutun kautta.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti