sunnuntai 6. huhtikuuta 2025

Puerto de la Cruz, Espanja



Myrskyn jälkeen

Nuria-myrsky armahti Teneriffan. Sadetta ei tullut, mutta tuulta sitäkin enemmän. Puuskittainen tuuli ylsi enimmillään 35 metriin sekunnissa. Ulkona oli vaarallista liikkua; hiekkaa, roskia, kuivuneita lehtiä ja oksia iskeytyi päin kasvoja. Hattu ei pysynyt päässä ja tukkakin meinasi lähteä lentoon. Kun neljäkin metriä pitkä ja kuiva palmun oksa putoaa puusta voimalla alas, on parempi pysyä poissa alta.  Naapurisaarella, La Gomeralla, myrskytuulen lisäksi tuli sadetta 40 mm tunnissa. Suomessa sadepäivänä tulee vettä keskimäärin 5 mm tunnissa. Illalla alkoi myrsky jo tyyntyä. Seuraavana päivänä roskia siivottiin kaduilta ja palattiin normaaliin arkeen. Koulut ja puistot avattiin, samoin ravintolat ja kaupat avasivat ovensa. 

Ennen myrskyä kävin Parque Botanicossa eli Kasvitieteellisessä puutarhassa, viralliselta nimeltään Jardín de Aclimatación de La Orotava. Sekin oli myrskyn vuoksi, ja jälkeen, suljettu. Mutta aurinkoisena päivä se on kuin viilentävä keidas. Sisäänpääsymaksu on kolme euroa, ei paha. Botanico on hyvin hoidettu ja siellä on yli 3 000 kasvia. Yllättävän paljon oli kasveja tropiikista, kuten Etelä- ja Väli-Ameriikasta, sekä Aasiasta ja Afrikasta. Osa kasveista on istutettu jo 1700-luvun lopulla ja suurin puu on Australian banyan-puu. Se kohoaa 30-40 metrin korkeuteen ja levittäytyy 40 metrin leveydelle. Ilmajuuret ovat komeat ja puun runko on kuin Sagra de Familia-katedraali. 

Keskellä puistoa sijaitsee suihkulähde ja aukiolla on valokuvanäyttely. Puiston kaunein ja rauhallisin paikka on ylätasaneteella sijaitseva iso vesiallas. Altaassa kasaa vesililjoja ja sieltä on hieno näkymä alas vehreään puistoon.

torstai 3. huhtikuuta 2025

Puerto de la Cruz, Espanja



Asuntoja, ruokaa ja myrskyn odotusta

Eilen muutin uuteen opaskämppään, tällä reissulla jo kolmanteen. Ensimmäinen kohde oli Playa de las Americas, ja siellä majoituin ***huoneistohotellissa, kimppakämpässä. Huoneisto oli ylimmässä kerroksessa, taisi olla 5. kerros. Parvekkeelta oli hienot näkymät sisäpihan allasalueelle ja ylös vuoristoon. Kaikkiaan oikein kelpo opaskämppä. Tosin minun huoneeni oli vaatehuoneen kokoinen eikä ikkunoista nähnyt ulos. 1½ viikkoa meni hyvin, mutta useampi kuukausi olisi voinut olla jo ahdistavaa.

Seuraavaksi muutin ***+huoneistohotelliin Puerto se la Cruzissa. Toinen kerros ja näkymät altaalle. Kaksiossa oli hyvä pohja ja vast'ikään rempattu kylppäri. Muuten huoneisto oli jäänyt 90-, ehkä jopa 80-luvulle. Mutta hyvin viihdyin. Sain käydä aamiaisella kaksi kertaa viikossa, mutta ruoka oli sen verran  kehnohkoa, että muutama kerta riitti.

Nyt asun ***+hotellissa, edelleen Puerto de la Cruzissa. Perussiisti hotellihuone eli ei keittiötä. Mutta sen korvaa buffetaamiainen, -lounas ja -illallinen. Jääkaappi ja vedenkeitin löytyvät kyllä huoneesta. Parvekkeeltani mulla on merinäköala - parkkipaikan takana, mutta kuitenkin. Ja isoin parveke koskaan, ainakin kuusi metriä pitkä!

Tänään minulla oli varattuna retki lähisaarelle, La Gomeralle. Eilen Kanarialla annettiin myrskyvaroitus, joten en uskaltanut lähteä tunnin lauttamatkalle. Sade ei haittaa, mutta tuulennopeus;  130km/tunti, huolestutti. En tiedä oliko huoleni turha, mutta retkeä ei peruttu. Kaikki muut meri- ja vuoristoretket tältä päivältä peruttiin. 

Täällä pohjois-Teneriffalla sää on vaihtelevaa, etelässä on vakaampaa. Päivälämpötilat vaihtelevat 20-25° välillä, yöllä on noin 15°C. Etelässä on aina muutama aste lämpimämpää. Täällä myös sataa enemmän ja siksipä pohjoinen on vihreämpi ja vihreämpi. Etelässä näkyy enimmäkseen palmuja ja kaktuksia, pohjoisessa on pieniä viinitiloja ja banaaniviljelmiä. Kaikkiaan pohjoinen on monipuolisempi ja täällä on saaren kauneimmat kylät.

Nyt odottelen myrskyn tuloa ja mietin, miten vapaapäiväni viettäisin. Myös iltapäivälehti Suomessa uutisoi Kanariansaarten myrskyvaroituksesta otsikolla: Myrsky uhkaa suosikkikohdetta - korkein varoitus.