maanantai 4. kesäkuuta 2018

Falasarna, Kreeta

 


Lähdimme ajelemaan Haniasta kohti Baloksen kuuluisan kaunista rantaa. En ollut kohteesta yhtä innostunut kuin matkakumppaniani, mutta lähdin kuitenkin matkaan. Pysähdyimme Kissamokseen kahville ja rupattelimme tarjoilijan kanssa niitä näitä. Kerroimme olevamme matkalla Balokselle ja kysyin häneltä, minne hän menisi vapaapäivänään. Hän sanoi menevänsä mieluummin rauhallisemmalle Falasarnan rannalle, se on paikallisten suosiossa. Minun ei edes tarvinnut suostutella ystävääni, vaan hän itse ehdotti että suuntaisimme Baloksen sijasta Falasarnaan. Sovittu!

Falasarna on pikkuinen kylä Kissomoksen kupeessa. Alueella viljellään viiniä ja oliiveja, sekä tomaatteja kasvihuoneissa. Yllättäen appelsiinilehtoja täällä ei näe. Vuoristosta on upea näkymä turkoosina siintävälle merelle, ainoastaan valkoiset valtavan kokoiset muoviset kasvihuoneet häiritsevät silmää. 

Lähellä rantaa on muinaisen Falasarnan kaupunkivaltion rauniot. Falasarna on ollut aikanaan tärkeä satamakaupunki, mutta nykyään meri on vetäytynyt parin sadan metrin päähän muinaisesta satamasta. Veden pinta on laskenut seitsemän metriä. Lasku on tapahtunut nopeasti, syytä ei tiedetä. Kallion seinämään on piirtynyt vanha vesiraja. Rauniot on aidattu ja osia on peitetty kaivausten vuoksi. Alueelta löydetyt esineet on viety Kissamoksen arkeologiseen museoon, josta kirjoitin edellisessä päivityksessä. Raunioilla on vielä nähtävissä vanha valtaistuin ja osia kylpylän istuimista, joissa alhaalla on allas jalkakylpyä varten. Hassua, jotkut asiat muuttuvat yllättävän vähän vuosituhansien saatossa. Alueelta on kaivettu vanha satama-allas ja -laituri sekä pyöreä torni, joka on aikanaan ollut todennäköisesti jonkinlainen vartiotorni. Alue on ollut suojamuurien ympäröimä, kävihän Falasarna taisteluja Polyrrhenian  kanssa alueen herruudesta. Molemmilla kaupnkivaltioilla on ollut mm. oma raha; kolikoita on nähtävillä arkeologisessa museossa.

Yövyimme Sun set (auringonlasku) -nimisessä majatalossa. Nimi on todella ansaittu: huoneemme parvekkeelta ihastelimme illalla, kuinka upeasti aurinko laski meren taakse. Majatalon takapihalla oli kirkkoa - tai oikeastaan majatalo oli  kirkon takapihalla - kirkkohan on ollut paikalla kauemmin. Pyhän Paraskevitsin kirkko on pyhitetty silmille ja silmäsairauksille. Kirkon sisällä olevissa ikoneissa on kuvattu silmämunia mm. tarjottimilla. Näitä ikoneja suutelemalla ja koskettamalla sekä ulkona olevassa lähteessä silmiä huuhtomalla voi parantua silmäsairauksista.
 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti