lauantai 1. lokakuuta 2016

Gent, Belgia



Ostin junalipun Gentiin aseman automaatista puolilta päivin. Koska on perjantai, ostin viikonloppulipun, joka on puolet halvempi kuin normaali junalippu. Aina junissa ei edes ole konduktöörejä, mutta nyt oli. Onneksi hän leimasi lippuni ensin ja sanoi vasta sitten, ettei lippuni - teknisesti ottaen - ole voimassa. Hän istuutuu vastapäätäni ja melkein kädestä pitäen selitti, että lipussa lukee sen olevan voimassa perjantaina kello 19.00 alkaen. Hän sanoi asian olevan kunnossa, kunhan palaan Gentistä takaisin Brysseliin illalla kello seitsemän jälkeen.

Gentin keskusta on autoton, ollut sitä viimeiset kymmenen vuotta. Sitä ennen kanavien varret olivat parkkipaikkoja ja keskusta oli ruuhkainen ja epäviihtyisä. Nyt parkkipaikat ovat siirtyneet maan alle ja pyöräilijät ja jalankulkijat ovat vallanneet keskustan. Ainoastaan bussit ja ratikat liikennöivät keskustassa ja jakeluautot aamuisin ¨vain ennen kello kymmentä. Viidennes asukkaista on opiskelijoita ja kaupungin ilmapiiri on nuorekas ja elävä. Baareja ja ravintoloita on todella paljon ja kulttuuritarjontakin on vilkasta. Juuri nyt on meneillään musiikkifestivaalit ja ensi viikonloppuna on Gentin elokuvafestarit, jossa on myös suomalainen elokuva edustettuna.

Joka torstai kaupungissa on kasvisruokapäivä. Silloin myös ravintolat tarjoavat vain kasvisruokaa. Muinakin päivinä kasvisruoka on hyvin edustettina; Gentissä on kuulemma määrällisesti enemmän kasvisravintoloita kuin Lontoossa. Keskiaikana Gent on ollut myös suurempi kaupunki kuin Lontoo; kiitos kanavien ja kaupankäynnin. Vain Pariisi oli tuolloin suurempi Euroopan kaupungeista kuin Gent. Tuolloin alueella oli yli kolmesataa panimoa - aikamoinen määrä. Oluttahan joivat niin naiset kuin lapsetkin, koska vesi oli likaista ja juomakelvotonta. Valitettavasti meren vetäytyessä kauemmaksi, loppui myös Gentin kukoistuskausi.

Gent oli ensimmäinen kaupunki maailmassa, joka sai oman valosuunnitelmansa. Jokainen talo valaistiin juuri sille sopivalla tavalla. Nykyään, kun uusi gentiläinen syntyy, syttyy Gravensteenin aukiolla kolme lamppua uuden tulokkaan kunniaksi. Ja jos ne ovat talvi-iltana jo päällä, ne sammutetaan hetkeksi. Aplodien paikka. Edelleenkin joka toinen tai kolmas vuosi - kaupungin taloudellisesta tilanteesta riippuen - Gentissä järjestetään syksyisin valofestivaalit. Silloin kaupunki on hiljainen ja täynnä valoja. Näky on kuulemma mykistävä, siksi hiljaisuus.

Tarkoituksena oli kuvata kaupunkia iltavalaistuksessa, mutta samalla kun ilta laskeutui, alkoivat myös vesipisarat putoilla. Joku toinen kerta sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti