torstai 6. lokakuuta 2022

Kos, Kreikka



Taaskaan ei vapaapäivä alkanut suunnitelmien mukaan. Tarkoitus oli pyöräillä keskustaan, Kosin kaupunkiin. Avasin fillarin lukon ja ihmettelin kun en saanut pyörää työnnettyä liikkeelle. Lähempi tutkiminen osoitti että sekä etu- että takarenkaitten pinnoja oli poikki. Tarkempi tutkiminen osoitti että pinnat oli leikattu siististi leikkurilla eli ihan tarkoituksella oli tehty. Naapuri tuli myös ihmettelemään moista, asutaanhan rauhallisella alueella eikä täällä juurikaan muita naapureita ole saati ohikulkijoita. Yritimme poistaa katkaistuja pinnoja jotta olisin saanut kuljetettua fillarin vuokraamoon, josta se on meillä lainassa. Liian työlästä, ei saatu pinnoja irti, ne sohottivat sinne tänne. Kävelin siis ilman fillaria kilometrin matkan vuokraamolle ja he kävivät hakemassa pyörän pihastamme autolla.


Päätin kävellä keskustaan, matkaa oli noin kolme kilometriä suuntaansa. Valitsin vähän pidemmän reitin, näin sain kävellä suurimman osan matkasta merenrantaa pitkin. Lambin ranta on kaunis kapea hiekkaranta. Tänään(kin) on tuulista ja meri täyttyy vaahtopäistä. Aegeanmeri on tummanturkoosi, mutta Lambin kohdalla on myös vaaleampia alueita. Kaunista. Vastaan tulee minijuna ja paljon pyöräilijöitä. Kosin saari taitaa olla ensimmäinen saari Kreikassa, jossa olen nähnyt pyöräteitä. Myös autoilijat ovat tottuneet pyöräilijöihin ja osaavat ottaa heidät huomioon.

Kosin ehkä ykkösnähtävyys, Nerazian linna, oli vielä näkemättä, sinne siis. Keskustasta löytyy useita arkeologisia alueita, ne ovat avoinna virka-aikaan ja niissä pääsee vierailemaan maksutta. Satamassa sijaitseva Nerazian linnoitus on 1300-luvulta. Kos on ollut antiikin aikaan kaupunkivaltio, sen jälkeen paikalla on ollut Kos Meropiksen kaupunki ja vuodesta 366 eaa paikalla on sijainnut Kosin kaupunki.

Useita alueita olin jo aiemmin kävelyreissuillani käynyt katsomassa.


Läntinen arkeologinen alue. Uskomattoman hienoja mosaiikkilattioita on säilynyt vaikka seinät ympäriltä ovat kaatuneet. Muutamia pylväitä ja muurinpätkiä on jäljellä antiikin aikaisista rakennuksista. Kaupunki tuhoutui pahoin vuoden 469 maanjäristyksessä.


Agora eli sataman arkeologinen alue on ollut kauppapaikka sataman tuntumassa. Tältä on nykyinen kaupunkisuunnittelu saanut alkunsa Hippodamuksen kynästä. Kadut ja korttelin oli määrätty tietyn mittaisiksi ja muotoisiksi. Ruutukaava.



















Odeonin amfiteatterissa parhaimmat paikat eli edessä olevat sileät penkit oli varattu kaupungin silmäätekeville. Rahvas sai istua takana muhkuraisilla penkkiriveillä.


Casa Romanassa opin, että oli olemassa myös älykköorjia, jotka osallistuivat filosofisiin keskusteluihin sekä opiskeluun. Roomalaisen talon rauniot löytyivät maajäristyksen jälkeen vuonna 1933 ja täällä silloin valtaa pitäneet italialaiset rakensivat sen uudelleen alkuperäistä, 100-luvulla rakennettua taloa muistuttavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti